mail

Αναγνώριση της Τεχνικής Αλεξάντερ

Η αναγνώριση της Τεχνικής Αλεξάντερ έγινε από τον νευροφυσιολόγο C.H. Sherington, πατέρα της σημερινής νευρολογίας, τους ανατόμους R.A. Dart και G.E. Coghil, το φαρμακολόγο R. Magnus καθώς επίσης και από διάφορες άλλες προσωπικότητες όπως ο κάτοχος Νόμπελ Ιατρικής Nicolas Tinbergen.
O καθηγητής Dr. Frank Pierce Jones, με την υποστήριξη του U.S. Health Service και του Carnegie Foundation, ηγήθηκε στο ινστιτούτο φυσιολογίας του πανεπιστημίου Τufts ενός επταετούς προγράμματος αποδεικνύοντας ότι με την Τεχνική Αλεξάντερ μαθαίνει κανείς να κινεί ολόκληρο το σώμα του με τη λιγότερη δυνατή μυική προσπάθεια και καταπόνηση. Παρράληλα διαπιστώθηκε οτι η ένταση στους μύες του αυχένα και η πίεση στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης περιορίζονται στο ελάχιστο.

Οι μέθοδοι που ακολουθήθηκαν σε πρώτη φάση ήταν διάφορες χρονομετρικές φωτογραφίες εν ώρα κίνησης. Σύμφωνα με έρευνες φυσιολόγων των τελευταίων χρόνων (Dr. Fin Bojsen Moller – University of Copenhagen, Dr. D. Garlick – University of New S.Wales, Australia) επαληθεύθηκε το γεγονός ότι η Τεχνική βοηθά θετικά στην κίνηση του μυοσκελετικού συστήματος. Το κέντρο βάρους επανέρχεται στη φυσιολογική του ισορροπία, λίγο πιο πίσω δηλαδή από αυτό που συναντάται στους περισσότερους ανθρώπους και το μήκος του σώματος καθώς και το άνοιγμα της πλάτης και του θώρακα αυξάνουν, βελτιώνοντας το μηχανισμό της αναπνοής. Η εφαρμογή της Τεχνικής αποδείχθηκε ακόμα ότι βελτίωσε μεταξύ άλλων και περιπτώσεις ατόμων με αυξημένη αρτηριακή πίεση λόγω άγχους.

Επιπρόσθετα, αναγνωρίστηκε στην πορεία ότι η μέθοδος ήταν σύμφωνη με περαιτέρω ανακαλύψεις στους τομείς της νευρολογίας και της φυσιολογίας. Πλήθος ανθρώπων με σοβαρά κινητικά προβλήματα που εφάρμοσαν την Τεχνική άλλαξαν ριζικά την ποιότητα ζωής τους. Για τους λόγους αυτούς, προσωπικότητες του ιατρικού κόσμου όπως ο Peter MacDonald δήλωσαν στο Medical Journal ότι “η Τεχνική Αλεξάντερ θα έπρεπε να ενταχθεί στην Ιατρική Εκπαίδευση”.

Το 2008 διενεργήθηκε έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Southampton UK σε 64 ιατρεία. Συγκεντρώνοντας το ιστορικό 579 ασθενών με χρόνιες παθήσεις στη μέση και τη σπονδυλική στήλη και διαχωρίζοντας τους σε 4 ομάδες θεραπείας (εφαρμογή ορθοπεδικής μεθόδου, μασάζ ΑΤΕΑΜ, 6 συνεδρίες τεχνικής Αλεξάντερ, 24 συνεδρίες Τεχνικής Αλεξάντερ) βελτίωση σε βάθος χρόνου παρουσίασαν μόνο οι ασθενείς της τελευταίας κατά σειρά ομάδας.Οι ίδιοι μαρτυρούν ότι το 86% του έτους δεν παρουσίασαν πόνους.

Aπό την εποχή του F.M. Alexander άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων όπως οι George Bernard Shaw, Aldus Huxley και John Dewey ασχολήθηκαν εκτενώς με την Tεχνική. Στον καλλιτεχνικό χώρο του σήμερα μαθητές της Τεχνικής είναι μεταξύ άλλων οι: William Hurt, Jeremy Irons, Kevin Kline, Paul Newman, Maggie Smith, Robin Williams, Ben Kingsley, Hugh Jackman, Juliette Binoche, Michael Caine, Hilary Swanc κ.α.

Ενδεικτικά, η Τεχνική Αλεξάντερ διδάσκεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών στα:

American Conservatory Theater (USA)
Julliard School (USA)
Boston University (USA)
London Academy of Music & Dramatic Arts (UK)
Royal Academy of Dramatic Arts (UK)
Royal College of Music (UK)
New York University (USA)
The New School (USA)
The Actors Studio (USA)
Yale University (USA)